0
 Giriş Yap
 Üye Ol
 Karşılaştırma
x
   Ürün Favorilere Eklendi!
Çalılıklar zor ve tehlikeli bir yolculuğa sebep olarak,arazideki kabusunuz haline gelebilir.Aşağıya doğru sarkan sarmaşık akçaağacı veya kızılağaç türleri;kaygandır;çalılıklar taşlık arazinin,uçurumların zorluklarını gözden saklayabilir ve çalılıklar iplere takılarak tehlikeli olabilir.
Çalılıklar,alçak irtifada nemli ve ağaç örtüsü sık olmayan yerlerde büyürler.Sık sık yatak değiştiren ve iri ağaçların büyümesine izin vermeyen bir nehir,çalılıkların büyümesini körükler.Kışın çığlarla süpürülen kulvarların içinde,yazın büyüyen çalılıklar zarar görmeden bükülür ve baharda yine düzelirler
Dağcılar,açık sırtları veya büyük ağaçlı ormanları tercih ederler.Büyük ağaçlı ormanlar güneş ışığını kısıtladıklarından dolayı,size zorluk çıkaran çalıların büyümesini engellerler.Ancak,daha genç ormanlarda,çalılıklar büyüyebilir.Orman yangını,rüzgar fırtınası veya ağaç kesiminden sonra büyüyen ikincil örtüsü,6-7 metre uzunluğa vardıklarında çalılık açısından en kötü halde olurlar.
Çığ kulvarları ve orman kesiminden kalan atıkların geçilmesi daha zordur.Buralardaki keşmekeş,ilerleme hızınız,sürünme hızına eşdeğer kılarak,esaslı bir rota değişikliğini haklı çıkarabilir.Sağlam ve kıvrık sedir çalılıkları,kaya yüzeylerine tutunarak,koşulları zorlaştırırır.
Çalılıklı araziden geçmeniz mutlaka gerekiyorsa,uğraşınızı en aza indirgeyebilecek bazı yollar vardır.Çalılıkların olduğu alanda en kısa rotayı seçin.Uzun,düz gövdeleri olan devrik ağaçları,yüksek bir yürüme yolu olarak kullanın.Çalılıkları,bazen alt dallarına basarak ve üst dallarına tutunarak,itip çekerek kendinize yol açın.Dik arazide sağlam çalılıkları tutamak  olarak kullanabilirsiniz.En doğru davranış tarzı,çalılıklardan kaçınmaktır.


-Mümkün olduğunca patikaları kullanın.Patikada alacağınız 10 kilometre yol,çalılıkta alacağınız 2 kilometre yoldan daha az çaba harcatacaktır.
-Kar örtüsü çalılıkları örttüğü zaman,çalılıklı bölgeyi geçmeyi düşünebilirsiniz.Bazı vadiler,karla dolu oldukları Mayıs ayında geçilmeleri imkansızlaşabilir.
-Çığ bölgelerinden kaçının.Uzun bir vadi boyunca en iyi rota,çığların pek sık düşmediği güney ve batı yamaçlarda bulunabilir.Bir vadinin yamacında tırmanırken çığ kulvarları arasındaki ağaçlıkların içinde kalın.
-En büyük ağaçların olduğu bölgeleri hedef alın.Büyük ağaçların altındaki çalılıklar en kısalarıdır.
-Çarşak,taşlık ve kar kalıntılarından yürümeyi,bitişikteki çalılıklardan geçmeye tercih edin.
-Hayvan patikalarını arayın.Hayvanlar genellikle az zorluktaki patikaları izlerler.
-Sırtlar üzerinden yürüyün.Buralar kuru ve bitki örtüsüzken,dere yatakları ve vadi zeminleri çalılık ve bitkilerle tıkanmıştır.
-Derenin bir yanında çalılıklarla boğuşarak ilerlerken,daha açık ve iyi bir rota için etrafı ve diğer tarafı gözlemleyin.
-Rotanız bir dereye paralel gidiyorsa,derenin kanalını izlemeyi tercih edebilirsiniz.Biraz bataçıka gitseniz de,derenin yatağı çalılıklar arasından bir tünel şekline gidiyor olabilir.Kurumuş dere yatakları,bazen ideal olabilir.Ancak derin kanyonların içindeki dere yatakları devrik ağaçlarla kapalı veya şelalerin yarattığı uçurumlardan dolayı geçilmez halde olabilir.
-Rotanız bir vadi ile paralel  gidiyorsa,orman hattının üzerine veya bir sırtın üstüne tırmanarak,çalılıkların üzerinde,vadiye paralel bir yol izleyebilirsiniz.
-Eğer vadi içindeki rotanızın yan kısımlarında uçurumlar varsa,onların dibine gidin.Genellikle kayanın bitişiğinde açık bir koridor bulunabilir.