0
 Giriş Yap
 Üye Ol
 Karşılaştırma
x
   Ürün Favorilere Eklendi!

Çadır kurmak, odun toplamak, ateş yakmak bir ekip halinde çalışıp birçok ihtiyacınızı doğadan karşılamak şehir hayatında birçoğumuzun pek rastlamadığı bir yaşam biçimi. Kısa süre de olsa bu yaşam biçimini tatmak sizi rahatlatacak; şehir hayatının getirdiği stresten, gürültüden ve kalabalıktan bir an olsun uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Gün içindeki faaliyetler gidilen yerin özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Kampçılık da dağcılık gibi zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları azaltmanın yolu ise kamp yapma sanatını ve kampta yemek pişirmeyi öğrenmektir. Bir kampı iyi bir kamp yapan rahat bir çadır, sıcak bir uyku tulumu ve iyi yiyecektir.

Kampçılığın esas kuralı ise doğaya saygı duymaktır. Doğayı koruma karşısında bizim rahatımız ikinci planda kalmaktadır. Aslında bize bunca mutluluk sağlayan doğaya saygımızı gösterecek şeyleri yapmak o kadar da zor değildir. Kamp yaparken her zaman göz önünde tutmamız gereken kural çevreye en az zararı vermektir.

Kampçılık, bütün dünyada ilgi gören bir açık hava etkinliğidir. Doğayı yakından tanıma olanağı sağlayan kampçılıkta çoğunlukla çadırda yaşanır. Kampçılık deneyimi, küçük yaşlarda izcilik benzeri uğraşlar sırasında öğ­renildiği gibi, daha ileri yaşlarda, dağlarda ya da bir deniz kıyısında kurulan kamplarda da edinilebilir. Birçok ülkede, turistler için özel kamp yerleri vardır. Böylece, insan her za­man yanında bir çadır taşımak zorunda kal­maz, kamp yerinde isteyene çadır verilir.
Çadır kurmak, yemek pişirmek için ateş yakmak, çadırı temiz ve düzenli tutmak, çadır sökmek gibi temel kampçılık becerilerini öğ­renmek zevkli bir uğraştır. Bu konularda kampçılık örgütlerinin verdiği bilgi ve öğütle­rin yanı sıra, yararlı kitaplar da vardır.

Kampçılıkta iyi bir yer seçimi çok önemli­dir. Uçurum ve bataklık kenarlarında ya da yağmurda ağaçlardan su damlayabileceği için ağaçların altına çadır kurulmamalıdır. Düz bir alanda ve temiz içme suyu sağlanabilecek bir yerde kamp kurulur.
Bir sırt çantasına kolayca sığan en küçük çadırlar yürürken ya da tırmanırken kolayca taşınabilir. Tabanlı ve daha büyük çadırlar da vardır. Çadırda hiçbir zaman doğrudan doğ­ruya yerde yatılmaz. Yere bir şilte, battaniye ya da şişirme yatak konur. Yaz için ince uyku tulumu, öbür aylarda ya da dağlardaki kamplarda kalın uyku tulumları kullanılır.

İlk geziye çıkılmadan önce çadırın kurul­ması ve sökülmesi iyice öğrenilir. Kamp ateşleri suyla söndürülür, külleri toprakla örtülür.
Kampçılıkta fazla giyecek ya da araç gereç taşınmaz. Başlıca araçlar el lambası, ip, ilk­yardım çantası ve yemek pişirmek için gerekli kap kaçaktır.
Çadırın binlerce yıllık bir geleneği vardır. Kuzey Afrika’da ve Arabistan’da Bedeviler hâlâ çadırlarda yaşadığı gibi, dünyada çadır yaşamını sürdüren başka topluluklar da var­dır.
Araştırmacılar ve dağcılar, yeryüzünün en elverişsiz ve uzak yerlerinde kamp kurma­yı göze alır.
Bugün otomobillerin arkasına takılan kara­vanlarla ya da içi bir odaya dönüştürülmüş minibüs tipi taşıtlarla daha eziyetsiz bir kamp­çılık yaygınlaşmaktadır. Karavanın içinde fı­rın, duş, tuvalet, hatta televizyon gibi bir evde bulunan hemen her şey vardır.